30 Ağustos Zafer Bayramı, hangi büyük olayın sonucudur?

30 Ağustos Zafer Bayramı, Mustafa Kemal'in başkomutanlığında 1922'de Dumlupınar'da zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bir bayramdır.
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekâttır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu taarruz öncesi Mustafa Kemal’e dördünce defa başkomutanlık yetkisi vermiştir. Başkumandan, taarruz kararını haziran ayında almış ve Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'dan harekâtı başlamıştır. Aslıhan civarında kuşatılan düşman birlikleri Dumlupınar Meydan Muharebesi'yle imha edilmiştir.
İlk olarak ne zaman ve hangi isimle kutlandı?
Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
İlk kez 1924 yılında Afyon'da ‘Başkumandan Zaferi’ adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.